Grótta

Grótta je přírodní rezervace na výběžku poloostrova Seltjarnarnes. Přírodní rezervací je od roku 1974 díky bohatému výskytu ptactva.

Grótta je vlastně ostrov, který je s pevninou spojen tenkou cestou, která při přílivu mizí pod vodou. Proto je třeba si hlídat příliv a odliv, abyste neuvízli na mělčině. Oblast je od 1. května do 15. července uzavřena pro dopravu kvůli ochraně ptáků. Místo se vyznačuje bohatou a rozmanitou ptačí faunou. Na Gróttě se nachází okolo 450 párů rybáků polárních, které tvoří na skaliscích kolonie. Rybák polární je zde nejběžnějším druhem a je chráněný. Sladkovodní druhy, například kachny chocholaté, se vyskytují v přilehlém rybníku Bakkatjörn. Z pobřeží je občas možné zahlédnout tuleně. Rezervace má rozlohu 39,6 ha.

V roce 1897 zde byl poprvé postaven maják a dlouhá léta zde pobýval strážce majáku Albert Þorvarðarson (1910-1973). Je po něm pojmenován pátrací a záchranný tým Seltjarnarnes. Současný maják pochází z roku 1947. Jelikož jde o místo s minimálním světelným znečištěním, je Grótta jedním z nejoblíbenějších míst v oblasti hlavního města, kde lze pozorovat polární záři. V místě se nachází také geotermálně vyhřívaný bazén. V okolí se nachází například golfové hřiště a muzeum historie islandského lékařství. Také několik turistických a cyklistických stezek.

Cestovatelé recenzují Grótta

Průměrné hodnocení (4.8).

Celkem hodnotilo 41 uživatelů.

Navštívili jste Grótta? Podělte se o své zkušenosti a napište recenzi.

0 komentářů

Zatím zde nic není. Buď první a napiš nám jak se ti zde líbilo.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *