Národní park Brijuni

Národní park Brijuni tvoří souostroví čítající 14 menších chorvatských ostrovů.

Dnešní hranice národního parku byly stanoveny v roce 1999 a zahrnují pevninu, okolní moře s mořským dnem a rozkládají se na ploše 33,9 km2. Největšími ostrovy (a jedinými přístupnými turistům) jsou Veliki Brijun (25,9 km) a Mali Brijun (8,3 km). Fauna a flóra je zde bohatá. Díky tomu, že většina míst není přístupna turistům, rostou zde i vzácné rostliny, jako například mořský mák či divoká okurka. Ostrovy pokrývají také louky, parky, dubové, borovicové a vavřínové lesy, cesmíny, libanonské cedry a další úchvatné rostliny. Najdete zde dokonce jeden z nejstarších olivovníků Středomoří, který je starší než 1600 let a z jehož oliv se stále vyrábí olivový olej. Z divoce žijících zvířat zde lze pozorovat především ptáky, objevuje se jich zde víc jak 200 druhů.

Veli Brijun je možné navštívit na lodích objednaných přes kancelář národního parku v nedalekém městě Fažana. Plavba na ostrov trvá asi 20 minut a cena zahrnuje i prohlídku s průvodcem na místa se zajímavými historickými památkami. Na ostrově se rovněž nachází krásný safari park, kde lze pozorovat exotická zvířata (například zebry, lamy, pávy či slony). Místní celebritou je papoušek Koki (kakadu žlutohřbetý), kterému je už přes 60 let. Byl darem prezidenta Tita jeho vnučce Saše. Z dalších úžasných věcí, které lze na tomto ostrově vidět, jsou dinosauří stopy. Na souostroví Brijuni bylo objeveno přes 200 dinosauřích stop. a najdete je i při návštěvě ostrova Veliki Brijun, na mysu Ploče a Vrbanj.

Mali Brijun nabízí omezenější návštěvy turistů, místo lze navštívit pouze v letní sezóně Odysseova divadla, kdy se v opuštěné pevnosti hrají představení (lodní doprava je v ceně vstupenky).

Úžasné antické památky zahrnují především ukázku architektury, jak světské, tak náboženské. Turisty láká především římská vila z 1. století po Kristu, která se nachází v zátoce Verige či bazilika z raně křesťanského období.

 

Cestovatelé recenzují Národní park Brijuni

Průměrné hodnocení (4.3).

Celkem hodnotilo 135 uživatelů.

Navštívili jste Národní park Brijuni? Podělte se o své zkušenosti a napište recenzi.

0 komentářů

Zatím zde nic není. Buď první a napiš nám jak se ti zde líbilo.

Vložit komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *